fbpx

Smidrai – Ideali Priemonė Sportuojančių Mityboje

Smidrai, dar kitaip vadinami šparagais, yra itin naudingas ir vertingas maisto produktas, kurį vertėtų įtraukti į kiekvieno žmogaus, ypač sportuojančio, mitybą. Šis straipsnis skirtas plačiau apžvelgti smidrus, jų teikiamą naudą sveikatai ir tinkamumą sportuojančių mitybai.

smidrai

Smidrų nauda sveikatai

Smidrai pasižymi turtingu vitaminų ir mineralų kiekiu bei antioksidantų gausa, todėl jų vartojimas naudingas įvairiais aspektais:

  • Gerina regėjimą. 100 g smidrų tenka apie 20 proc. rekomenduojamos paros A vitamino normos. Šis vitaminas būtinas normaliai akies veiklai palaikyti.
  • Stiprina imunitetą. Smidruose gausu C vitamino, folio rūgšties ir cinko – medžiagų, padedančių palaikyti stiprią imuninę sistemą.
  • Mažina uždegimą. Antioksidantai, tokie kaip vitaminai C ir E, polifenoliai, karotenoidai, padeda kovoti su uždegimu organizme.
  • Gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą. Smidruose esantis kalcis, magnis, kalalis ir kiti mineralai teigiamai veikia širdies veiklą. Folio rūgštis mažina kraujospūdį.
  • Reguliuoja virškinimą. Smidruose gausu skaidulų, padedančių išlaikyti normalią žarnyno mikroflorą, skatinti virškinimo traktų motoriką.
  • Pagerina nuotaiką. Smidruose esantis triptofanas padeda gaminti serotoniną – laimės hormoną.
  • Mažina senėjimo požymius. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, lėtinančiais ląstelių senėjimą.

Apibendrinant, smidrai turtingi vertingomis maistinėmis medžiagomis, todėl jų įtraukimas į mitybą gali padėti išlaikyti gerą sveikatą ir savijautą.

Smidrų nauda sportuojantiems

Dėl savo unikalios sudėties smidrai itin naudingi fiziškai aktyviems ir sportuojantiems žmonėms. Štai kaip smidrai gali padėti sportininkams:

  • Energijos šaltinis. 100 g smidrų tenka apie 20-27 kcal. Nors tai nėra didelis kaloringumas, tačiau angliavandeniai smidruose pasisavinami lėtai, todėl energija iš jų gaunama ilgam.
  • Greitesnis atsigavimas. Dėl antioksidantų poveikio smidrai padeda greičiau atsigauti po intensyvių treniruočių, mažina raumenų skausmą ir uždegimą.
  • Geresnė koordinacija. Smidruose esantis manganas reikalingas normaliai nervų sistemos veiklai palaikyti, padeda gerinti judesių koordinaciją.
  • Stipresni kaulai. Smidruose gausu kalcio, reikalingo kaulų tvirtumui ir stiprumui. Sportuojant padidėja kaulų apkrova, todėl kalcis itin svarbus.
  • Didesnė ištvermė. Geležis smidruose didina hemoglobino kiekį kraujyje, padeda geriau aprūpinti raumenis deguonimi – tai lemia didesnę ištvermę.
  • Vandens balanso palaikymas. Dėl didelio drėgmės kiekio smidrai padedi pašalinti perteklinį vandenį, išvengti dehidratacijos.

Apibendrinant, smidrų įtraukimas į sportuojančių žmonių dietą gali padėti pasiekti geresnių rezultatų – padidinti ištvermę, greičiau atsigauti, išvengti traumų.

Patarimai renkantis ir vartojant smidrus

Norint pasinaudoti visomis smidrų teikiamomis sveikatos ir mitybos pranašumais, svarbu tinkamai juos pasirinkti ir vartoti:

  • Rinkitės šviežius smidrus. Jie pasižymi daugiausia naudingųjų medžiagų. Venkite pernokusių, pažeistų vaisių.
  • Vartokite įvairių spalvų smidrus. Kiekviena spalva atspindi kitokį antioksidantų kiekį ir rūšis.
  • Valgykite su luobelėmis. Jose gausu skaidulų, vitaminų. Luobelių nuplauti nereikia.
  • Vartokite žaliuosius smidrus. Jie turi daugiau vitaminų, ypač C ir E.
  • Keiskite smidrų vartojimo būdus. Valgykite žaliuosius, troškintus, keptus – taip pasisavinsite skirtingas naudingąsias medžiagas.
  • Derinkite su riešutais, sėklomis, aliejais. Tai padidins antioksidantų ir nesočiųjų riebalų kiekį.
  • Valgykite reguliariai visą sezoną. Rekomenduojama suvalgyti kelis smidrus kasdien jų derliaus metu.

Laikantis šių patarimų, smidrų vartojimas duos maksimalią naudą organizmui. Smidrai – tai ideali ir skani priemonė sportuojančių žmonių mityboje.

smidrai nauda

Populiariausi smidrų patiekalai sportuojantiems

Smidrus galima įtraukti į įvairiausius patiekalus. Štai keletas populiariausių smidrų receptų, tinkamų sportuojantiems:

Smidrų kokteilis

  • 1 puodelis smidrų
  • 1 bananas
  • 1 puodelis braškių, mėlynų ar kitų uogų
  • 1 puodelis jogurto
  • 1 valgomasis šaukštas linų sėmenų
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus (pagal skonį)
  • 1 puodelis ledo gabaliukų

Visus ingredientus suplakti blenderiu iki vientisos masės.

Vištiena su smidrais

Vištiena su smidrais

  • 400 g vištienos krūtinėlės
  • 400 g smidrų
  • 2 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelis druskos ir pipirų

Vištieną apkepinti iš abiejų pusių. Smidrus trumpai pablanširuoti verdančiame vandenyje. Iškeptą vištieną supjaustyti. Patiekti su smidrais, pagardinti aliejumi, druska ir pipirais.

Smidrų kotletukai

Smidrų kotletukai

  • 400 g smidrų
  • 200 g vištienos faršo
  • 1 kiaušinis
  • 2 valgomi šaukštai grikių
  • žiupsnelis druskos ir pipirų

Smidrus sutarkuoti stambia tarka. Sumaišyti su faršu, kiaušiniu, grikių kruopomis. Iš masės formuoti kotletukus, apkepinti iš abiejų pusių.

Šie ir panašūs receptai leis įtraukti smidrus į sportuojančių žmonių racioną skaniausiu būdu. Smidrai suteiks energijos, padės greičiau atsigauti ir pasiekti geresnių rezultatų.

Smidrai – Išvados

  • Smidrai, arba šparagai, pasižymi turtinga vitaminų, mineralų ir antioksidantų sudėtimi.
  • Reguliarus jų vartojimas naudingas įvairiais aspektais – stiprina imunitetą, gerina regėjimą, virškinimą, širdies veiklą.
  • Sportuojantiems smidrai svarbūs dėl teikiamos energijos, antioksidantų, padedančių greičiau atsigauti po krūvių.
  • Smidrus reikėtų rinktis šviežius, įvairių spalvų, valgyti su luobelėmis. Jie tinka įvairiems patiekalams.
  • Tinkamai vartojami smidrai gali tapti idealiu sportuojančių žmonių mitybos komponentu.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas