Pasukos: Geriamos Kiekvieną Dieną Padarys Stebuklus
Pasukos yra šalutinis pieno produktas, gaunamas mušant grietinę sviestui gaminti. Jos pasižymi rūgščiu, atgaivinančiu skoniu. Nors pasukos skamba kaip riebus gėrimas, iš tikrųjų jose yra mažai riebalų ir kalorijų.
Pasukos yra puikus maisto šaltinis ,ypač sportuojantiems, nes jose gausu baltymų, kalcio, vitamino B12, kalio ir kitų naudingų maistinių medžiagų. Be to, jos lengvai virškinamos ir atgaivina po treniruočių.
Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl pasukos yra naudingos ir kaip jas vartoti.
Pasukų maistinė vertė
Produktas | 100 g | Energinė vertė, kcal | Baltymai, g | Riebalai, g | Angliavandeniai, g |
---|---|---|---|---|---|
Liesos pasukos | 237 ml | 40 | 3,3 | 1 | 4,8 |
Grietinėlės pasukos | 237 ml | 60 | 3,3 | 2 | 4,8 |
Riebios pasukos | 237 ml | 80 | 3,3 | 3 | 4,8 |
Varškės pasukos | 100 g | 97 | 6,5 | 4,7 | 3,1 |
Paaiškinimai:
- Energinė vertė nurodo, kiek energijos (kilokalorijų) suteikia 100 g produkto.
- Baltymai reikalingi raumenų augimui ir atstatymui.
- Riebalai – tai pagrindinis energijos šaltinis.
- Angliavandeniai taip pat teikia energiją.
- Duomenys pateikti 100 g produkto arba įprastai vartojamam 237 ml kiekiui.
Be to, pasukose yra nemažai kitų vitaminų (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E ir K), mineralų (magnis, cinkas, varis, jodas, geležis ir selenas) bei maistinių skaidulų.
Pasukos taip pat turi probiotikų – naudingų bakterijų, kurios gerina virškinimo sistemos veiklą.
Pasukų nauda – kokia ji?
Pasukos – tai fermentuotas pieno produktas, gaunamas iš grietinėlės arba lieso pieno. Jis pasižymi daugybe sveikatos privalumų, todėl vertėtų įtraukti į kasdienę mitybą.
Teigiamas poveikis virškinimui
Vienas didžiausių pasukų privalumų – geresnis virškinimas. Pasukose esantys pieno rūgšties bakterijų fermentai padeda virškinti pieną, todėl žmonėms, jautriems laktozei, pasukos geriau toleruojamos nei paprastas pienas. Be to, šie fermentai skatina žarnyno mikrofloros augimą, padeda kovoti su vidurių užkietėjimu ir gerina bendrą virškinimo sistemos veiklą.
Stiprina imunitetą
Dėl fermentų ir probiotikų gausos, pasukos stiprina imuninę sistemą. Jos padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, kuri atsakinga už 70% imuniteto ląstelių. Be to, pasukose esantis vitaminas D svarbus imuninės sistemos funkcijoms palaikyti. Reguliarus pasukų vartojimas gali padėti išvengti peršalimų ir infekcijų.
Padeda mesti svorį
Pasukos – puikus pasirinkimas norintiems numesti svorio. Jose esantys baltymai ir kalcis sukuria sotumo jausmą, padedantį valgyti mažiau. Be to, pieno rūgšties bakterijos skatina riebalų deginimą. Pasukų dietos tyrimai parodė, kad moterys, 12 savaičių gėrusios pasukas, numetė daugiau svorio ir kūno riebalų nei kontrolinė grupė.
Gerina kaulų ir dantų būklę
Pasukose gausu kalcio, fosforo bei vitaminų D ir K, kurie būtini tvirtiems kaulams ir dantims. Tyrimai rodo, kad pasukų vartojimas susijęs su didesne kaulų tankio verte ir mažesne osteoporozės rizika. Jos taip pat gali padėti apsaugoti nuo dantų ėduonies.
Mažina kraujo spaudimą
Kelios studijos parodė teigiamą pasukų poveikį padidėjusiam kraujospūdžiui. Manoma, kad tai susiję su pasukose esančiais peptidais, kurie atpalaiduoja kraujagysles. Vieno tyrimo metu žmonės, kasdien gėrę po 200 ml pasukų, per 2 mėnesius sumažino sistolinį kraujospūdį vidutiniškai 5 mmHg.
Gerina cholesterolio rodiklius
Pasukų vartojimas gali padėti pagerinti cholesterolio rodiklius kraujyje. Kelios studijos parodė, kad pasukos mažina bendrą ir „blogąjį“ LDL cholesterolį. Manoma, kad tai susiję su pasukose esančiais rūgščių pieno produktų fermentais. Geresni cholesterolio rodikliai susiję su mažesne širdies ligų rizika.
Lėtina senėjimo procesus
Pasukose esantys antioksidantai gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie skatina ląstelių senėjimą. Be to, pasukų fermentai stimuliuoja baltymų gamybą odoje, todėl jos gali padėti išsaugoti jaunatvišką išvaizdą. Kai kurie tyrimai rodo, jog pasukų vartojimas susijęs su mažesniu raukšlių atsiradimu.
Mažina uždegimą
Uždegimas – daugelio lėtinių ligų, tokių kaip širdies, vėžio ir neurodegeneracinių sutrikimų, priežastis. Pasukose esantys antioksidantai bei probiotikai padeda slopinti uždegimą, mažindami riziką susirgti šiomis būklėmis. Jos taip pat gali palengvinti uždegiminių ligų, tokių kaip artritas, simptomus.
Apibendrinant, pasukos turtingos maistinėmis medžiagomis ir fermentais, kurie teikia daugybę sveikatos privalumų. Jos gerina virškinimą, stiprina imunitetą, padeda mesti svorį, gerina kaulų būklę ir širdies sveikatą. Todėl pasukų įtraukimas į kasdienę mitybą – puikus būdas pagerinti bendrą sveikatą ir savijautą.
Rekomendacijos vartojimui
Kad pasukos duotų kuo daugiau naudos, reikėtų laikytis šių rekomendacijų:
- Gerti 200-300 ml pasukų 30-60 min iki ir po treniruotės. Tai padės greičiau atgauti jėgas.
- Derinti su angliavandeniais turtingais produktais (vaisiais, uogomis, džiovintais vaisiais, riešutais ir t.t.). Tokie deriniai užtikrins tolygų energijos tiekimą.
- Pasirinkti liesas arba 1-2% riebumo pasukas. Riebesnės pasukos apsunkins virškinimą.
- Laikyti šaldytuve ir suvartoti per 5-7 dienas atidarius pakuotę.
- Gerti lėtai, mažais gurkšneliais. Stiklinę išgerti per 10-15 min.
Taip pat galima išbandyti įvairius gėrimus ar patiekalus su pasukomis:
1. Gaivus pasukų ir braškių kokteilis
Reikės:
- 1 puodelio pasukų
- 1 puodelio braškių
- 1 banano
- 1 citrinos sulčių
- 1 arb. š. medaus (pagal skonį)
- Ledų
Paruošimas:
- Į trintuvą sudėkite pasukas, braškes, bananą, citrinos sultis ir medų. Sutrinkite iki vientisos masės.
- Supilkite gautą masę į stiklines, įdėkite ledo ir iš karto patiekite.
Šis kokteilis puikiai atgaivins karštą vasaros dieną. Jis ne tik skanus, bet ir sveikas – praturtintas vitaminų, mineralų bei antioksidantų. Bananai ir braškės suteikia saldumo, o pasukos – rūgštingumo.
Galite pridėti ir kitų uogų bei vaisių – mėlynų, vyšnių, aviečių ar kt. Taip pat galima įmaišyti migdolų pieno, jogurto ar varškės.
2. Varškės ir pasukų blyneliai
Reikės:
- 500 g liesos varškės
- 1 puodelio pasukų
- 1 kiaušinio
- 1 svogūno
- 1 skiltelės česnako
- Druskos, pipirų
- Aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Sutrinkite varškę su pasukomis, kiaušiniu ir smulkiai pjaustytais svogūnu bei česnaku. Pagardinkite.
- Formuokite blynelius.
- Kepkite aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus
3. Varškės ir pasukų pyragas
Reikės tešlai:
- 250 g miltų
- 150 g sviesto
- 1 kiaušinio
- Druskos
Įdarui:
- 500 g varškės
- 200 ml pasukų
- 2 kiaušinių
- 2-3 šaukštai medaus
- Vanilės
- Uogų pagardinimui.
Gaminimas:
- Išminkykite tešlą. Palikite šaldytuve apie 1h, kad tešla sutvirtėtų. Po to išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padarykite pyragui pagrindą.
- Įdarui sutrinkite visus ingredientus.
- Iškepkite pyragą įprastai (40-45 min., 180 laipsnių temperatūroje).
- Pagardinkite uogomis.
4. Cinamoniniai pasukų blyneliai
Reikės:
- 2 kiaušinių
- 1 puodelio pasukų
- 1 puodelio miltų
- 1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
- 1 arb. šaukštelio cinamono
- Šlakelio aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Kiaušinius išplakite su pasukomis.
- Suberkite miltus, cinamoną ir kepimo miltelius. Išmaišykite vientisą tešlą.
- Įkaitinkite keptuvę ir ištepkite aliejumi. Kepkite blyneliais abipus, kol gražiai apskrus.
Patiekite su uogomis, medumi, jogurtu ar varške.
Šie lengvai pagaminami blyneliai puikiai tinka pusryčiams. Jie ne tik gardūs, bet ir naudingi – praturtinti baltymais bei vitaminas. Cinamonas suteikia šiltą, malonų aromatą.
Skanaus!
Apibendrinimas
Pasukos yra vertingas, bet pigus pieno produktas, kuris turtingas baltymais, vitaminas ir mineralais.
Reguliarus jų vartojimas padeda sportuojantiems greičiau atsigauti po treniruočių, didina raumenų masę, stiprina kaulus bei gerina virškinimą.
Todėl visiems fiziškai aktyviems žmonėms vertėtų įtraukti pasukas į savo mitybą – jų nauda neabejotina!