fbpx

Virškinimo Fermentai Sportuojantiems – Nauda, Poveikis, Patarimai

Sportuojantys asmenys turi ypatingų mitybos poreikių, nes jų organizmas nuolat patiria didesnį stresą ir apkrovą. Todėl svarbu pasirūpinti pakankamu maistinių medžiagų gavimu ir tinkamu jų įsisavinimu. Vienas iš būdų pagerinti maisto medžiagų įsisavinimą yra vartoti virškinimo fermentų papildus. Šiame straipsnyje aptarsime virškinimo fermentų naudą sportuojantiems, jų poveikį organizmui ir pateiksime keletą patarimų, kaip tinkamai juos vartoti.

Virškinimo Fermentai

Kas yra virškinimo fermentai ir kokia jų nauda?

Virškinimo fermentai yra baltyminės kilmės junginiai, kurie padeda suskaidyti maistą į smulkesnes daleles, kad jos būtų lengviau pasisavinamos organizmo. Pagrindiniai virškinimo fermentai:

  • Proteazės – skaido baltymus
  • Lipazės – skaido riebalus
  • Amilazės – skaido angliavandenius
  • Laktazė – skaido pieno cukrų laktozę
  • Celulazė – skaido augalų ląstelieną

Organizmas pats gamina šiuos fermentus, tačiau kartais jų nepakanka efektyviam maisto medžiagų įsisavinimui. Todėl papildomi fermentai gali būti naudingi:

  • Pagerina baltymų, riebalų ir angliavandenių virškinimą
  • Padidina maistinių medžiagų įsisavinimą iš maisto
  • Padeda išvengti virškinimo sutrikimų
  • Palengvina organizmo aprūpinimą maisto medžiagomis
  • Pagerina sportininkų atsigavimą po treniruočių

Ypač naudingi gali būti sportuojantiems, nes dėl didesnių fizinių krūvių jiems reikia daugiau maisto medžiagų raumenims atstatyti. Be to, didelės apimties treniruotės išsekina organizmo fermentų atsargas.

Kokį poveikį virškinimo fermentai daro sportuojančių asmenų organizmui?

Virškinimo fermentų papildai gali padėti sportuojantiems keliais būdais:

Pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą

Dėl padidėjusio baltymų, riebalų ir angliavandenių skaidymo, gerėja šių maisto medžiagų pasisavinimas. Organizmas gauna daugiau reikalingų aminorūgščių, riebalų rūgščių, gliukozės atsigavimui ir raumenų augimui.

Skatina raumenų augimą

Dėl pagerinto baltymų įsisavinimo, daugiau aminorūgščių patenka į raumenis. Tai skatina sintezę ir raumenų hipertrofiją. Fermentų nauda raumenų augimui ypač pastebima derinant juos su baltymų papildais.

Pagerina atsigavimą

Efektyvesnis angliavandenių ir baltymų įsisavinimas suteikia daugiau energijos po treniruočių. Be to, geresnis maistinių medžiagų pasisavinimas skatina raumenų ir kitų audinių atsinaujinimą.

Mažina virškinimo sutrikimus

Fermentai gali padėti sumažinti virškinimo problemų, tokių kaip pilvo pūtimas, viduriavimas, užkietėjimas, pykinimas. Tai leidžia sportuoti komfortiškiau.

Gerina energijos panaudojimą

Efektyvesnis maisto medžiagų įsisavinimas reiškia, kad organizmas gauna daugiau energijos iš suvartojamo maisto. Tai labai svarbu sportuojant ir siekiant gerų rezultatų.

Taigi, apibendrinant – virškinimo fermentai gali pagerinti sportininkų mitybą, atsigavimą, raumenų augimą bei virškinimo komfortą. Jie nėra būtini, bet gali būti naudingi kaip papildomas elementas.

Kokius virškinimo fermentus pasirinkti?

Rinkoje galima rasti įvairių virškinimo fermentų – tiek atskirų, tiek kompleksinių. Svarbu pasirinkti tinkamą ir kokybišką produktą. Pagrindiniai kriterijai:

  • Sudėtis – geriau rinktis kompleksinius fermentus, kuriuose būtų proteazių, lipazių, amilazių ir kitų svarbių fermentų.
  • Kokybė – svarbu, kad fermentai būtų gaminami iš natūralių šaltinių, o ne sintetiniai.
  • Dozė – fermentų dozė turėtų būti pakankama, kad pasiektų terapinį poveikį. Paprastai rekomenduojama 1000-5000 VVE dozė.
  • Forma – patogiausia vartoti kapsules, nes jos apsaugo fermentus nuo skrandžio rūgšties.
  • Gamintojas – rinktis patikimas ir žinomas bendroves, kurios atlieka kokybės kontrolę.

Geriausia pasitarti su vaistininku ar sporto mitybos specialistu, kad parinktų jūsų poreikius atitinkantį fermentų papildą.

Virškinimo Fermentai nauda

Kaip vartoti virškinimo fermentus?

Norint pasiekti geriausią poveikį, svarbu virškinimo fermentus vartoti teisingai:

  • Gerkite fermentus valgio metu arba iš karto po jo. Taip jie optimaliai papildys organizmo gamybą.
  • Vartokite fermentus kartu su baltyminiais patiekalais, nes taip pasisavinsite daugiau aminorūgščių.
  • Laikykitės nurodytos dozės ir vartojimo dažnumo. Perdozavimas fermentų poveikio nepagerins.
  • Pradėkite nuo mažesnės dozės ir palaipsniui didinkite. Taip išvengsite virškinimo sutrikimų.
  • Nerekomenduojama vartoti fermentų tuščiu skrandžiu, nes jie veiks organizmo audinius.
  • Venkite fermentų, jei sergate opalige ar kitomis ligomis, kai sutrinka fermentų gamyba.

Laikantis šių rekomendacijų ir pasitarus su specialistu, virškinimo fermentų nauda sportuojantiems bus maksimali. Jie padės pasiekti geresnių rezultatų ir greičiau atsigauti.

Ar virškinimo fermentai turi šalutinį poveikį?

Virškinimo fermentai paprastai yra saugūs ir neturi rimtų šalutinių poveikių. Kartais gali pasireikšti lengvas pilvo pūtimas, viduriavimas ar pykinimas, ypač jei pradėsite vartoti per didelę dozę. Šie simptomai praeina, kai organizmas pripranta.

Retais atvejais fermentai gali sukelti alerginę reakciją. Įtariant alergiją, reikėtų nutraukti fermentų vartojimą. Taip pat nerekomenduojama vartoti fermentų esant opaligei ar kitoms ligoms, kai sutrinka fermentų gamyba.

Apskritai, virškinimo fermentai laikomi saugiais, jei vartojami pagal rekomendacijas sveikiems žmonėms. Prieš pradedant vartoti, vis tiek patartina pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku.

Ar verta sportuojantiems vartoti virškinimo fermentus?

Ar virškinimo fermentai būtini sportuojantiems, priklauso nuo kiekvieno individualiai. Jei neturite problemų su virškinimu ir manote, kad gaunate pakankamai maisto medžiagų, papildomų fermentų gali ir neprireikti.

Tačiau daugeliui žmonių, ypač intensyviai sportuojantiems, virškinimo fermentų papildai gali būti naudingi. Jie pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą, padeda greičiau atsigauti, skatina raumenų augimą.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad fermentai veikia tik kartu su subalansuota mityba ir treniruotėmis. Tai nėra „stebuklingas“ preparatas, kuris vienas duos rezultatų. Bet derinyje su kitais elementais, virškinimo fermentai gali būti vertingas įrankis siekiant sporto tikslų.

Virškinimo Fermentai – Išvados

  • Virškinimo fermentai padeda organizmui efektyviau įsisavinti maistines medžiagas – baltymus, riebalus ir angliavandenius.
  • Sportuojantiems jie naudingi, nes pagerina maisto medžiagų pasisavinimą raumenų augimui ir atsigavimui.
  • Svarbu pasirinkti kokybiškus, kompleksinius fermentus ir vartoti juos kartu su

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas