fbpx

Kalafioras Kcal – Maistinė Vertė

Kalafioras yra populiarus daržovė Lietuvoje ir visame pasaulyje. Tai gėlėtosios kopūstų (Brassica oleracea) rūšies daržovė. Nors kalafioras ir brokoliai yra tos pačios augalų šeimos, kalafioras pasižymi baltomis arba violetinėmis žiedų kekėmis, tuo tarpu brokolių žiedynai yra žali.

Kalafioras turi daug maistinių medžiagų ir naudingas sveikatai. 100 gramų virtų kalafiorų maistinė vertė[1]:

Maistinė medžiaga Kiekis
Kalorijos 25 kcal
Baltymai 2 g
Riebalai 0 g
Angliavandeniai 5 g
Skaidulos 3 g
Vitaminas C 48 mg
Vitaminas K 15 μg
Kalcis 22 mg

Kaip matome iš lentelės, kalafiorai yra mažai kaloringi, bet turtingi vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Ypač daug juose vitamino C ir K. Be to, kalafioruose gausu antioksidantų, padedančių kovoti su laisvaisiais radikalais ir apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.

Dėl vertingos maistinės sudėties kalafiorai naudingi įvairioms organizmo funkcijoms. Jie padeda stiprinti imuninę sistemą, gerinti virškinimą, mažinti uždegimą, reguliuoti kraujo spaudimą. Taip pat gali padėti apsaugoti nuo tam tikrų ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos ar kai kurių rūšių vėžys.

Tad kalafiorai turėtų būti neatsiejama sveikos mitybos dalis. Juos galima valgyti įvairiai pagamintus – virtus, troškintus, keptus ar net žalius. Svarbu įtraukti šią naudingą daržovę į savo kasdienį racioną.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas